< September 2018 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kartografija i umjetnost - kARTografija

Kartografija i umjetnost - kARTografija

15. 4. 2013.

Simpozij

Hrvatsko kartografsko društvo, Geodetski fakultet i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu zajedno s Odjelom za geografiju Sveučilišta u Zadru pripremaju 15. travnja 2013. simpozij "Kartografija i umjetnost". Slijedi kratko obrazloženje.

Pri proučavanju slikovnoga materijala obično se karte smatraju jednom vrstom objekata, a slike nekom drugom. Karte pružaju informacije o položaju i veličini mjesta te daju odnose između mjesta – to su podaci koji se najčešće mogu izmjeriti. Za razliku od karata, slike krajolika evociraju, pobuđuju predodžbe, njihov cilj je komunicirati kvalitetu mjesta ili potaknuti gledateljeve osjećaje o tome. Karte su bliže znanosti, a slike krajolika umjetnosti i to je opći i uobičajeni pogled ili stav.

Kartografi su jasno odvojena skupina od umjetnika, a studenti kartografije u sklopu geodezije ili geografije odvojeni su od studenata likovnih akademija ili studenata povijesti umjetnosti. Međutim, ta podjela pomalo slabi, a s njom i navike koja ona sa sobom nosi. Povjesničari umjetnosti, koji su sve manje sigurni u odluku o tome koja slika pripada umjetnosti, a koja ne pripada, uključuju sve više artefakata i drugih proizvoda u svoja istraživanja. Neki od njih bave se kartama. O tome svjedoči npr. međunarodna izložba Kartografi, geognostičke projekcije za 21. stoljeće, koja je bila postavljena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 1997. godine i zatim u još nekim drugim gradovima. Zaista, susretanje ili barem približavanje tih dvaju različitih područja danas je očigledno u radovima mnogih umjetnika koji izrađuju karte. S druge strane, kartografi sa svoje strane ponovno postaju svjesni strukture karata i njihove kognitivne baze. Tako je npr. 2008. godine u Beču održan simpozij o kartografiji i umjetnosti, objavljena je knjiga Cartography and Art (urednici W. Cartwright, G. Garnter i A. Lehn), a u Međunarodnom kartografskom društvu (International Cartographic Association – ICA) djeluje Povjerenstvo za kartografiju i umjetnost (Commission on Cartography and Art).

Kako bi se i u Hrvatskoj produbilo zanimanje i ojačala poveznica između tih dvaju na prvi pogled različitih područja (kartografije kao tehničke discipline s jedne strane i likovne umjetnosti s druge strane) Hrvatsko kartografsko društvo potaknulo je organiziranje simpozija na temu "Kartografija i umjetnost", a tu su inicijativu prepoznali Geodetski fakultet na kojem se posebno njeguje kartografija, kako u nastavi, tako i u znanstvenom radu, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Geografski odjel Sveučilišta u Zadru.

Simpozij će se održati 15. travnja 2013. na rođendan slavnoga Leonarda da Vincija, svestranog znanstvenik i umjetnika, za kojeg je malo poznato da je bio i kartograf. Na simpoziju će biti održana sljedeća predavanja:

Izložba

U galerijskom prostoru Geodetskog fakulteta, na 1. katu u Kačićevoj 26 u Zagrebu bit će postavljena izložba slika Vlade Marteka pod naslovom "kARTe mARTek".

Radionica

Likovna radionica održat će se 15. travnja 2013. na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovat će 24 učenika iz Osnovne škole Petra Zrinskog u Zagrebu s njihovom nastavnicom profesoricom likovne kulture Petrom Kriletić i 10 učenica iz Osnovne škole Centar u Puli s njihovim nastavnikom Goranom Grofelnikom. U radu likovne radionice sudjelovat će pet studenata s Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (Paula Bučar, Mateja Babić, Željka Špehar, Anja Vijatović, Nikolina Zanetti i Ivan Oštarčević) uz mentorice asistenticu mr. art. Sonju Vuk (priprema metodičkog dijela radionice), doc. Gordanu Bakić Vlahov i izv. prof. Ines Krasić (likovni dio i praktični rad u radionici).

Obavijest članovima HKOIG-a

Predavanje je uvršteno u prijedlog programa stručnog usavršavanja Hrvatskoga kartografskog društva za ovlaštene inženjere geodezije. Ako program bude odobren, Hrvatsko kartografsko društvo će članovima Komore ovlaštenih inženjera geodezije izdati potvrdu o sudjelovanju uz naknadu od 600 kuna.
 

U Zagrebu, 29. ožujka 2013.

 
Prof. dr. sc. Miljenko Lapaine
Hrvatsko kartografsko društvo
 predsjednik