ARHIVA NOVOSTI 2005


Kretanje u prostoru uz pomoć GPS-a

Crikvenica, 4. i 5. studenoga 2005.

U sklopu Seminara za voditelje županijskih stručnih vijeća, učitelje i profesore mentore i savjetnike iz geografije/zemljopisa koji se održao u Crikvenici 4. i 5. studenoga 2005. u organizaciji Zavoda za školstvo RH, Podružnica Rijeka, održana je radionica za sudionike pod nazivom Kretanje u prostoru uz pomoć GPS-a. Voditelj radionice je bio prof. dr. sc. Miljenko Lapaine.

Glavna tema seminara bila je Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) u nastavi geografije. Novim standardom koji je trenutno u eksperimentalnoj fazi u pojedinim školama predviđeno je da se učenike osnovnih i srednjih škola upozna s orijentacijom i terestičkom navigacijom i s pomoću ručnih GPS-prijamnika. To je novina jer se do sada ta tema objašnjavala metodama s pomoću busole(kompasa) i karte.

Da bi učitelji i profesori mogli prenijeti takva znanja i iskustva učenicima oni se najprije moraju sami upoznati s tom novom temom. Iako je GPS već najmanje desetak godina prisutan na tržištu kao uobičajeni proizvod, ipak se čini da manji broj ljudi zna kako takav uređaj može pomoći u svakodnevnom životu. Izuzetak nisu niti učitelji i profesori geografije.

Radionica se sastojala od dva dijela. Prvi dio bio je popularan uvod u korisnost ručnih GPS-prijamnika, a drugi praktični dio gdje su polaznici trebali riješiti dva jednostavna zadatka s pomoću GPS-prijamnika. U prvom dijelu prof. Lapaine je na slikovit način objasnio kako ručni GPS-prijamnik može pomoći u terestičkoj navigaciji, te iznio vlastita iskustva koja proizlaze iz višegodišnje upotrebe ručnog GPS-prijamnika. Polaznici su saznali kolika je točnost i pouzdanost takvog uređaja i koja su mu ograničenja. U praktičnom dijelu prvi zadatak je bio "zapamtiti" koordinate točke ispred hotela u uređaju, a zatim upisati unaprijed zadane koordinate te s pomoću GPS-prijamnika, otići na to mjesto, vratiti se i reći što se na toj točki nalazilo. Zadane koordinate su bile istaknuti objekti kao što je svjetionik, pošta, most i sl. Svi su polaznici koji su se uputili na taj zadatak uspješno obavili zadatak i prijavili točan objekt koji su pronašli.

Dražen Tutić

<< Povratak na arhivu novosti 2005.