Dječja karta svijeta 2005

 


Poziv na natječaj

Nagradu Barbara Petchenik pokrenulo je Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association – ICA) 1993. godine kao uspomena na Barbaru Petchenik, dopredsjednicu toga društva i kartografkinju koja je cijeli život radila s kartama i djecom. Cilj natjecanja je promoviranje dječjeg kreativnog prikazivanja svijeta u grafičkom obliku.

Nagrade se dodjeljuju svake druge godine za vrijeme međunarodne kartografske konferencije, po mogućnosti barem jedna za svaki kontinent, s posebnom pažnjom posvećenom dobi djeteta koje je nacrtalo crtež. Nagrađeni crteži šalju se UNICEF-u kao prijedlozi za razglednice. Zemlje učesnice potiču se na izvještavanje o načinima na koje su prikupile crteže (video reportaže, itd.) te na prikupljanje i arhiviranje karata za daljnja istraživanja.

 

Pravila natjecanja

Zemlje članice ICA-e prikupit će karte na temu Mnoge zemlje – jedan svijet što su ih nacrtala djeca mlađa od 16 godina. To je tema sljedećih dviju konferencija. Međunarodni žiri usredotočit će se na tri kriterija: 1) prepoznatljiva poruka, 2) kartografski sadržaj, 3) kvaliteta izvedbe. Veličina karte ne smije preći format A3 (420 mm x 297 mm). Broj i vrsta ˝sustava projekcije˝ za stvaranje obalnih linija i drugog osnovnog materijala (npr. međunarodnih granica i mreže meridijana i paralela) nije ograničen. To dakle omogućuje i precrtavanje ili kopiranje postojeće karte svijeta ili upotrebu računalnog programa. Svaka karta mora sadržavati sljedeće informacije na naljepnici pričvršćenoj na poleđini: ime, dob, adresu škole ili vrtića i zemlju svog autora, te njezin naslov na engleskom ili francuskom i hrvatskom jeziku.

Izvršni odbor ICA-e poslat će pobjedničke radove UNICEF-ovu Međunarodnom odboru za umjetnost kao prijedloge za razglednice. Svaki natjecatelj se slaže da njegov rad ICA, UNICEF ili Hrvatsko kartografsko društvo mogu reproducirati bez posebnog dogovora ili plaćanja određenog iznosa za autorska prava.

Natjecateljske karte arhiviraju se u Knjižnici karata Sveučilišta Carleton u Kanadi i pripremaju se za objavljivanje na internetu (vidi http:// collections.ic.gc.ca/children/).

Natjecanje u Hrvatskoj provodi Hrvatsko kartografsko društvo. Radove za natječaj treba poslati najkasnije do 1. svibnja 2005. godine na adresu koordinatora za Hrvatsku: prof. dr. sc. Stanislav Frangeš, Hrvatsko kartografsko društvo, Kačićeva 26, 10000 Zagreb. Sve potrebne informacije mogu se dobiti na tel.: 01/ 46 39 231, faks: 01/ 48 28 081 ili e-pošta: sfranges@geof.hr

Pet najboljih dječjih radova iz Hrvatske na temu Mnoge zemlje – jedan svijet bit će izložene na izložbi u sklopu 22. međunarodne kartografske konferencije u A Coruńi u Španjolskoj, 9.-16. lipnja 2005. Prošle natjecateljske karte mogu se vidjeti na http://www.icaci.org/petchenik2003/index.html. Nagrađeni radovi iz 2003. na http://www.icaci.org/petchenik 2003/files/prizes.html.

 

Miljenko Lapaine