PITANJA I ODGOVORI

Postavite pitanje.


Poštovani, posjedujem dvije stare karte Belgije i Francuske, ali nisu datirane pa me zanima kada je ustanovljen Pariški meridijan jer se na njima spominje.

Hvala i lijepi pozdrav.

Odgovara prof.dr. sc. M. Lapaine:

Ne postoji konkretan datum uvođenja pariškog meridijana. Početni meridijani kroz Pariz, Ferro i Greenwich usporedno su se upotrebljavali na kartama u 19. st., a ponegdje i početkom 20. st.


Zanima me kako bih mogao nabaviti plan Markuševca? Nesto slično ili istovjetno onim tzv. kvartovskim planovima kao na primjer u Sigetu, Malešnici...

Unaprijed zahvaljujem!

Odgovara prof.dr. sc. M. Lapaine:

Predlažem Vam da se s tim pitanjem obratite tvrtki
VA-COPY multimedia
A. T. Mimare 8
10090 Zagreb
tel.: 56 04 727, 37 34 842
www.va-copy.com


Ako biste našli malo vremena bio bih vam jako zahvalan na odgovoru gdje se mogu nabaviti zemljovidi mjerila negdje između 1:30 000 do 1:50 000 pojedinih područja u Hrvatskoj za osobnu uporabu?

Konkretno želio bi proplaninariti nekim područjima (Bjelolasica, Viševica, okolica Ogulina itd.) ali svi zemljovidi do kojih mogu doći su ili stari ili neprecizni. Koliko mi je poznato, Državna Geodetska uprava prodaje karte samo pravnim osobama a ne pojedincima. Opet neka bespotrebna tajnovitost...

Zahvaljujem naprijed.

Odgovara prof. dr. sc. M. Lapaine:

Standardna mjerila topografskih karata su 1:25 000 i 1:50 000. Mogu se nabaviti u Dražavnoj geodetskoj upravi, Gruška 20, 10000 Zagreb, http://www.dgu.hr/ prema važećem cjeniku objavljenom u Narodnim novinama.
Nije točan podatak da Državna geodetska uprava prodaje karte samo pravnim osobama. I privatna osoba može kupiti potrebne listove karata. Stranke se primaju svakog dana od 9 do 12 sati, a možete se prethodno dogovoriti telefonom kod Aleksandra Tonšetića, načelnika Odjela za kartografiju , 36 57 391 ili Ljubice Mitrović, 36 57 390.

Lijepi pozdrav
Miljenko L.


Dobar dan, nadam se da ste dobro.
Imam jednu molbu, trebalo bi mi objašnjenje i što točniji prijevod na hrvatski termina "remote-sensing imagery", za bibliotečni standard.
Hvala!
Pozdrav.

Odgovara prof. dr. sc. M. Lapaine:

Mi bismo rekli "snimke su dobivene daljinskim istraživanjima". Remote sensing se ne može baš lijepo i doslovno prevesti na hrvatski, ali ustalilo se već godinama - daljinska istraživanja. Bit daljinskih istraživanja je da se do podataka o objektu dolazi bez neposrednog dodira s njim. Kod vas se konkretno radi o snimanju Zemljine površine iz zraka, odnosno iz svemira. U užem smislu misli se na snimanje iz satelita, a u širem smislu i iz zrakoplova (aerofotogrametrija).

To je kratki odgovor, a ako nađete malo vremena predlažem Vam da pročitate članak koji je objavljen u Biltenu Znanstvenog vijeća za daljinska istraživanja i fotointerpretaciju HAZU, 2001, vol. 15-16, 145-154.

Lijepi pozdrav
Miljenko L.


Poštovani,
Obraćam vam se kao entuzijast i poklonik navigacije, GPS-a i zemljopisnih karata. Već neko vrijeme tražim podatke o datumu zemljovida hrvatske. Na Internetu sam pronašao određeni broj podataka koji navode da su zemljovidi Republike Hrvatske izrađene prema Beselovom elipsoidu i prema Herrmannskogel datumu. Ručni GPS uređaji koriste WGS84 datum obično imaju mogćnost definiranja datuma od strane korisnika i to pomoću sljedećih parametara:

dA - odstupanje polumjera velike osi elipse datog elipsoida od WGS84 elipsoida
da = a/2(wgs84) - a/2
df - deseterostruko odstupanje spljoštenosti datog elipsoida od WGS84 elipsoida
df = (f(wgs84) - f) * 10
dx, dy, dz - parametri pomaka centra elipsoida u sve tri osi
Podaci za Hrvatsku koje sam našao iz raznih izvora variraju, tako npr. litaratura švicarskog Micro-Blox AG navodi:
dx = 653 m, dy = -212 m, dz = 449 m, bez podataka o korekciji radiusa i spljoštenosti.
Njemački Explorer Magazin navodi sljedeće podatke
dx = 682 m, dy = -203 m, dz = 480 m, dA = 739.845 m, df = 0.10037483.

I podaci iz drugih izvora kreću se u tom rasponu. možete li mi reći da li vaša institucija posjeduje točne podatke koji su propisani za uporabu u Republici Hrvatskoj?
Ono što me posebno rastužuje je činjenica da nigdje na nekom službenom web site-u institucija Republike Hrvatske nema takvih podataka. Sve podatke koje sam pronašao o hrvatskoj kartografiji su iz stranih izvora.
Isto tako nigdje ne mogu pronaći podatke potrebne za definiranje hrvatske Gauss-Kruger mreže na GPS uređajima. Takvi podaci za razne nacionalne mreže svih mogućih država lako se pronalaze na Internetu, bilo na službenim stranicama, bilo na stranicama raznih entuzijasta.
Gauss-Kruger mrežu na GPS uređajima moguće je definirati sljedećim parametrima: početnom paralelom i meridijanom [°], mjerilom i pomakom ishodišta za Sjever i Istok [m] za datu zonu
Trenutno izrađujem web site posvećen Geocaching-u, vjerojatno prve hrvatske web stranice na temu tog novog GPS hobija. Volio bi kada bi mogao na tim stranicama objaviti podatke o podešavanju GPS uređaja za korištenje topografskih karata Republike Hrvatske s Gauss-Kruger mrežom. Nadam se da mi vi možete pomoći u tome jer ne bi volio objavljivati podatke iz neslužbenih i neprovjerenih izvora.

Unaprijed zahvaljujem

Odgovara prof. dr. sc. M. Lapaine:

Primio sam vašu poruku ali Vam ne mogu odgovoriti na sva pitanja odjednom - ima ih previše, a detaljni odgovori bi zahtjevali puno prostora i vremena.

Ukratko:

  1. Teme koje vas zanimaju spadaju u područje geodezije i kartografije. Kartografija se u Hrvatskoj najviše razvija u okrilju geodezije - dakle, odgovore na svoja pitanja najlakše ćete naći na Geodetskom fakultetu, http://www.geof.hr

  2. Ne sve, ali dosta toga o hrvatskoj kartografiji možete naći na ovim stranicama.

  3. Za službenu civilnu geodeziju i kartografiju nadležna je Državna geodetska uprava, Gruška 20, 10000 Zagreb, http://www.dgu.hr/

  4. Za službenu vojnu geodeziju i kartografiju nadležno je Ministarstvo obrane RH, Uprava za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Zvonimirova 4, 10000 Zagreb

  5. Upravo je u tisku moj članak na 50-ak stranica o topografskoj kartografiji u Hrvatskoj. Izaći će u časopisu Geografski horizont. Ako mi pošaljete vašu poštansku adresu, poslat ću Vam primjerak čim izađe.

  6. Službene podatke za transformaciju niste mogli pronaći zbog toga što još ne postoje. Razlog tome nije nikakva tajnovitost, nego problemi oko njihova određivanja i prihvaćanja. Morate se malo strpiti, a do tada upotrebljavati neke neslužbene.
Toliko za sada uz srdačan pozdrav,
Miljenko L.


Molim Vas da mi odgovorite koja je minimalna veličina neke kartirane jedinice tla na tiskanoj karti, a da bi karta bila "jasna" (čitljiva)? Postoje razni kriteriji (4x4 mm, 3x3 mm, 0.4 cm2, ..itd.). Kako je to kod nas službeno?

Odgovara doc. dr. sc. S. Frangeš:

Službena vrijednost ne postoji, međutim, na temelju vlastitih istraživanja, a i prema drugim autorima, minimalna veličina otisnuta u boji treba imati površinu 1 mm2 da bi se mogla razaznati.


Nigdje do sada nisam našao podatak o duljini hrvatske granice s Italijom. Isto tako podaci o granicama s drugim državama iz različitih izvora su različiti. Molim, ukoliko Vam to nije problem da date točne podatke o duljini granica s pojedinim državama. Unaprijed zahvaljujem.

Odgovara prof. dr. sc. M. Lapaine:

Podaci o duljini granice, obalne linije ili površine nekog područja obično se razlikuju od izvora do izvora. To je zbog toga što razne osobe ili institucije određuju te vrijednosti najčešće s različitih karata i na različite načine.

Državna geodetska uprava u svom središnjem uredu u Zagrebu ima i Sektor za državnu izmjeru u okviru kojega je i Odjel državne granice i geodetske inspekcije. Preporučam Vam da se s Vašim pitanjem obratite načelniku Zlatku Krepljeviću, dipl. ing. geod. na telefon 36 57 384 ili e-mail: zlatko.krpeljevic@dgu.hr