Open Conference Systems, 2nd Croatian NSDI and INSPIRE Day and 6th Conference Cartography and Geoinformation

Font Size: 
“Learn about Croatia” Quiz
Pejo Bročić

##manager.scheduler.building##: Milenij Grand Hotel 4 opatijska cvijeta Congress Centre Tamaris, Opatija
##manager.scheduler.room##: Mimoza II Hall, 2nd floor
Date: 2010-11-26 04:00 PM – 04:15 PM
Last modified: 2010-11-14

Abstract


Ova didaktička društvena igra je peta po redu od do sada načinjenih i objavljenih didaktičkih igara Upoznaj Hrvatsku koje u svom sadržaju imaju kartografsku tematiku. Kvizijada je prije svega kartografsko-didaktičko ostvarenje.

Svakako najvažnija sastavnica ove didaktičke igre je karta Hrvatske izrađena u veličini 70 × 70 cm, koja služi kao podloška na kojoj se igra. Taj kartografski prikaz Hrvatske odlikuje jednostavnost, vizualna prepoznatljivost i pomno određena količina informacija potrebna za funkciju igre kviza. Osim generaliziranog oblika granice Hrvatske, naglašenoga kopnenog i morskog područja, obale i otoka, u sadržaju karte je prikazano 256 mjesta (naselja, otoka, nacionalnih parkova, parkova prirode, planina i predjela) povezanih jedinstvenom putanjom, kojom igrači tijekom igre trebaju proći. Zbog funkcije igre (kviza), u sadržaju karte su i važnije rijeke i rječice (ali bez imena), a granice županija definirane su na karti igrom prepoznatljivih boja – crvene i bijele, s pomoću obojenih površina tzv. klin rasterima. Svi igrači igru završavaju u hrvatskoj metropoli – Zagrebu, gdje je vrlo profinjeno na karti prikazana veza svih dijelova domovine s glavnim gradom – Zagrebom.

Uz kartografski prikaz, važna sastavnica tog ostvarenja je i knjižica s više od 1300 pitanja i odgovora različitih tematika i težina. Pitanja su iz grupe geografskih pojmova, povijesti, važnih ličnosti, općih podataka i posebnih zanimljivosti. Tu su i figurice, kockica i novčići-žetoni kao sredstvo plaćanja.

Zanimljivost igre je igra kviza po pojednostavljenoj karti Hrvatske i po jednostavnim pravilima, gdje svaki igrač ima mogućnost tijekom igre birati težinu pitanja na koja treba odgovoriti, kako bi osvojio ili izgubio novčiće.

Na odabranim mjestima po Hrvatskoj ponuđeno je po 5 pitanja različite težine (1–5) i tematike, na koje igrači odgovaraju tijekom igre po svom izboru, i za to osvajaju ili gube novčiće. Svi igrači moraju proći cijeli krug po Hrvatskoj i igru potom završiti u glavnom gradu Zagrebu. Pobjednik je igrač s najviše osvojenih novčića na kraju igre.

Prikazani rad je doprinos poboljšanju obrazovanja za školsku djecu, ali na zanimljiv i njima najprihvatljiviji način – kroz igru i razonodu, a odraslima može dobro doći kao djelić proklamiranog cjeloživotnog obrazovanja. Zbog dvojezičnog sadržaja, hrvatski i engleski, može poslužiti i kao kvalitetan promidžbeni materijal Hrvatske prema svijetu.

Ključne riječi: didaktička društvena igra, Upoznaj Hrvatsku


Full Text: Presentation