Open Conference Systems, 2nd Croatian NSDI and INSPIRE Day and 6th Conference Cartography and Geoinformation

Font Size: 
Importance of Cartographic Information for Reliable Communication in Crises
Mirjanka Lechthaler

##manager.scheduler.building##: Milenij Grand Hotel 4 opatijska cvijeta Congress Centre Tamaris, Opatija
##manager.scheduler.room##: Mimoza I Hall, 2nd floor
Date: 2010-11-26 11:45 AM – 12:00 PM
Last modified: 2010-11-14

Abstract


Današnja tehnologija omogućava pravovremeno upozorenje, prevenciju i pružanje pomoći, kao i zaštitu okoliša, upravljanje pri katastrofama, a s tim i više sigurnosti populaciji. To zahtjeva prostorne analize i odluke koje ne mogu biti ostvarene bez kartografske vizualizacije prostornih, zadatku-orijentiranih i aktualnih informacija.

Članak daje u uvodnom dijelu prikaz značenja kartografskoga komunikacijskog procesa, te nakon toga karakteristike i značenje kartografske informacije u procesu podrške prostornog odlučivanja. U svrhu distribucije i jednoznačne razmjene različitih prostornih informacija putem kartografske informacije potrebno je definirati čitak i jasan kartografski dizajn (kartografiku, sheme boja, …) i prilagoditi vizualizaciju novim medijima. S tim fokusom, koncept sustava za podršku odlučivanju se zasniva na teoriji i metodama kartografske komunikacije i kartografske vizualizacije, kao i na teorijama i metodama prostornoga razvoja, planiranja i prostornog upravljanja s ciljem brze reakcije na nadolazeće katastrofe i mogućnosti izbora trenutno najboljeg, objektivnog i znanstveno podržanog rješenja za regiju i stanovništvo.

Ključne riječi: kartografska komunikacija, vizualizacija kartografske informacije u novim medijima, proces podrške prostornog odlučivanja