Savjetovanje 2013 > Početna

Hrvatsko kartografsko društvo

Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru i

Hrvatsko geografsko društvo

organiziraju

9. savjetovanje

s međunarodnim sudjelovanjem

Kartografija i geoinformacije

kojim žele obilježiti

Svjetski dan GIS-a

u Zadru, 20-22. studenoga 2013.

 

Uvodne riječi

Hrvatsko kartografsko društvo organiziranjem ovoga savjetovanja u suradnji s Odjelom za geografiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatskim geografskim društvom želi pridonijeti razvoju geoinformatike, kartografije, geografije i srodnih područja, s posebnim naglaskom na GIS i infrastrukturu prostornih podataka. Širok raspon ponuđenih tema i poznati pozvani predavači jamče zanimljivost izlaganja i suvremenost pristupa problematici.

Ovo je 9. savjetovanje što ga organizira Hrvatsko kartografsko društvo. Osim u Zagrebu, dosadašnja savjetovanja bila su i u drugim gradovima. Sad se ponovno vraćamo u Zadar, gdje smo 2007. godine održali uspješno savjetovanje na temu Kartografija, geoinformacije i more.

Svjetski dan GIS-a (GIS Day) je međunarodni forum korisnika geoinformacijskih sustava (GIS) i tehnologija na kojem se prikazuju uspješne primjene GIS-a. Dan GIS-a po prvi je put obilježen 1999. godine (http://www.gisday.com/about.html). Godine 2012. u povodu Dana GIS-a registrirano je diljem svijeta više od 950 događanja. Ove godine taj će dan biti obilježen 20. studenoga, prvoga dana savjetovanja.

Koncept infrastrukture prostornih podataka(IPP) određen na nacionalnoj razini novim Zakonom o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka i na kontinentalnoj razini direktivom INSPIRE-a prekretnica je u pristupu prostornim podacima i određuje okvir za prikupljanje, obradu, distribuciju i korištenje prostornih podataka u budućnosti. I to je jedna od važnijih tema ovoga savjetovanja.

Sudjelovanje Hrvatske na Međunarodnoj kartografskoj izložbi u Dresdenu ove godine upućuje na zaključak da izrada karata i drugih geoinformacijskih proizvoda u Hrvatskoj nije na željenoj razini. Pozvani predavači iz Hrvatske pokušat će predstaviti stanje geoprostornih podataka i izradu karata u Republici Hrvatskoj.