Pogledajte fotografije s 11. savjetovanja o kartografiji i geoinformacijama, Buzet, 8-10. svibnja 2015.Uvodne riječi

Hrvatsko kartografsko društvo organiziranjem ovoga savjetovanja u Međunarodnoj godini karata (International Map Year – IMY) želi pridonijeti razvoju geoinformatike, kartografije, geografije i srodnih područja. Širok raspon ponuđenih tema i poznati pozvani predavači jamče zanimljivost izlaganja i suvremenost pristupa problematici.

Međunarodna godina karata je globalna proslava karata i njihove jedinstvene uloge u našemu svijetu. Ona omogućuje da se karte prikažu, pogledaju, shvate kao rezultat vještine, znanosti i tehnologije te upotrijebe zajedno s geoinformacijama koje su na njima sadržane.

Uz pomoć inicijative Ujedinjenih naroda o globalnom upravljanju geoinformacijama (Global Geographic Information Management – UN-GGIM), Međunarodna godina karata slavit će se širom planeta: Međunarodno kartografsko društvo očekuje da će svi njegovi članovi (oko 80 zemalja članica diljem svijeta) sudjelovati kako bi svakom građaninu prošili znanje o kartama – kako ih se proizvodi i upotrebljava u mnoge svrhe.

Posebni ciljevi Međunarodne godine karata su:
•    učiniti karte vidljivijima građanima i učenicima u globalnom kontekstu
•    omogućiti svim učenicima učenje o kartografiji i njoj srodnim geoznanostima – geodeziji, fotogrametriji, daljinskim istraživanjima, geografiji, geologiji itd.
•    demonstrirati upotrebu karata i atlasa, ohrabriti sve da iskuse kako se informacijska tehnologija može upotrebljavati u prikupljanju i rukovanju geoinformacijama te kako proizvesti vlastite karte
•    prikazati različite tipove karata i načine njihove proizvodnje
•    pokazati tehnički razvoj kartiranja i proizvodnje atlasa
•    objasniti nužnost održivog razvoja infrastruktura geoinformacija

Aktivnosti Međunarodne godine karata namijenjene su djeci i svekolikoj javnosti, a tu su uključeni i stručnjaci i vladine agencije, s namjerom pokazivanja vrijednosti karata svima.