< April 2014 >
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Obrazovanje > Dječja kartografija

Sudjelovanje Hrvatske na Međunarodnim izložbama dječjih radova

POZIV

Natjecanje u Hrvatskoj provodi Hrvatsko kartografsko društvo. Radove za natječaj treba poslati najkasnije do 1. ožujka 2013. na adresu koordinatorice za Hrvatsku:

doc. dr. sc. Ivka Kljajić
Hrvatsko kartografsko društvo
Kačićeva 26
10000 Zagreb

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na tel.: 01/ 46 39 481, faks: 01/ 48 28 081 ili
e-poštom: ikljajic@geof.hr

Šest najboljih dječjih radova iz Hrvatske na temu Moje mjesto u današnjem svijetu bit će izloženo na izložbi dječjih radova u sklopu 26. međunarodne kartografske konferencije u Dresdenu, 25–30. kolovoza 2013.

 

Nagradu Barbara Petchenik za dječju kartu svijeta pokrenulo je Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association – ICA) 1993. godine kao uspomenu na Barbaru Petchenik, dopredsjednicu toga društva i kartografkinju koja se cijeli život bavila s kartama i djecom. Nagrade se dodjeljuju svake druge godine za vrijeme međunarodne kartografske konferencije, po mogućnosti barem jedna za svaki kontinent, a posebna se pažnja posvećuje dobu djeteta koje je nacrtalo crtež.

Dječje natjecateljske karte arhiviraju se u Arhivsko-istraživačkim zbirkama Knjižnice Sveučilišta Carleton (Archives and Research Collections at Carleton University Library) u Kanadi, a mogu se pogledati na adresi http://children.library.carleton.ca/.

 

http://children.library.carleton.ca/

 

Dosadašnji uspjesi

Hrvatska je do sada s uspjehom sudjelovala na izložbama u Barceloni 1995, Stockholmu 1997, Ottawi 1999, Pekingu 2001, Durbanu 2003, A Coruñi 2005, Moskvi 2007., Santiagu 2009. i Parizu 2011. Rad Once is not enough – Recycle Marinka Cirkvenčića izložen u Barceloni uvršten je poslije u poster UNICEF-a Children Draw the World, a Compass Card Anite Matković, izložen u Stockholmu, proglašen je jednim od pobjednika.

 

Once is not enough – Recycle

Marinko Cirkvenčić

Compass Card

Anita Matković

 

Crtež World Map Ranka Vukovića izložen u Pekingu, izabran je za ilustraciju na naslovnici knjige Elementi kvalitete prostornih podataka (urednici izvornika S. C. Guptill i J. L. Morrison, preveli D. Tutić i M. Lapaine) što ju je izdala Državna geodetska uprava u Zagrebu, 2001. Eco map of the World Amele Kičić izložena u Pekingu, uvrštena je kao ilustracija u stolni kalendar što ga je za 2004. godinu, a u povodu Međunarodne kartografske konferencije u Durbanu, izdao the Council for Geoscience iz Južne Afrike u suradnji s ICA-om.

 

World Map

Ranko Vuković

Eco map of the World

Amela Kičić

 

Šest dječjih radova iz Hrvatske objavljeno je u knjizi Children Map the World što su je uredili J. M. Anderson, J. Atwal, P. Wiegand i A. Auringer Wood (ESRI Press, Redlands, California, 2005). Natjecateljski rad za izložbu u Barceloni My Island Ivane Miličević izabran je za naslovnicu 5. broja časopisa Kartografija i geoinformacije. U drugom svesku knjige Children Map the World koju su uredili T. Bandrova, J. R. Nunez, M. Konecny i J. Atwal (ESRI Press, Redlands, California, 2010) objavljen je rad šestogodišnjeg Elvisa Plantaka iz Varaždina A Map of the World in Colors for Dancing. Isti dječji rad objavljen je i na naslovnici 8. broja časopisa Kartografija i geoinformacije.

 

Rad My Island Ivane Miličević

A Map of the World in Colors for Dancing

na naslovnici 5. broja časopisa

Kartografija i geoinformacije

Rad Elvisa Plantaka

A Map of the World in Colors for Dancing

na naslovnici 8. broja časopisa

Kartografija i geoinformacije

 

Već tradicionalno na Festivalu znanosti što se održava u travnju u Tehničkom muzeju u Zagrebu Hrvatsko kartografsko društvo organizira svečanu dodjelu zahvalnica i prigodnih poklona djeci čiji su radovi izabrani na natječaju Nagrade Barbara Petchenik za dječju kartu svijeta.

 

Dodjela priznanja na Festivalu znanosti u travnju 2012. godine za sudjelovanje na natječaju Nagrade Barbara Petchenik za dječju kartu svijeta

 

Zahvaljujemo svim učenicima te njihovim voditeljima i nastavnicima koji su poslali radove. Čestitamo onima koji su izabrani i čiji su crteži bili na izložbama.

 

 

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 2011. u Parizu

Na Međunarodnoj izložbi dječjih radova koja se 2011. godine na temu Život u globaliziranom svijetu održala u sklopu 25. međunarodne kartografske konferencije Međunarodnoga kartografskog društva u Parizu, od 3. do 8. srpnja 2011. bilo je izloženo 186 dječjih radova iz 31 države među kojima i 6 iz Hrvatske.

Na poziv Povjerenstva za izložbe Hrvatskoga kartografskog društva odazvale su se 34 ustanove s ukupno 190 radova. Povjerenstvo u sastavu doc. dr. sc. Ivka Kljajić, doc. dr. sc. Robert Župan i Ana Kuveždić Divjak, dipl. ing. geod. s Geodetskoga fakulteta, mr. sc. Mira Miletić-Drder iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba i Vladimir Blažanović, akademski slikar iz Zagreba, odabralo je sljedećih šest dječjih radova da predstavljaju Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi dječjih radova u Parizu:

 1. Ima li koga? Svi želimo biti on line!, Is anybody there? Everybody wants to be on line!, Mihaela Popec, 10 god., OŠ Molve, Trg kralja Tomislava 10, 48 327 Molve
 2. I Zemlja ima svoj rođendan, The earth has its birthday, too, Ana Grgić, 10 god., OŠ Braće Radića, Školska 20, 10 312 Kloštar Ivanić
 3. Svaki čovjek je mali dio slagalice zvane svijet!, Each man is a tiny piece of the puzzle called World!, Iva Volović, 14 god., OŠ Dubovac, Primorska 9, 47 000 Karlovac
 4. Dječja karta svijeta, Children's World Map, Nikolina Popijač, 14 god. i Ana Galić, 14. god., OŠ “Đuro Ester”, Trg slobode 5, 48 000 Koprivnica
 5. Život u globaliziranom svijetu, Life in Globalized World, Fran Jalšovec, 14 god., II. OŠ Čakovec, Trg pape Ivana Pavla II. 1, 40 000 Čakovec
 6. Naš svijet bi mogao biti bolja simfonija, Our World could be a better symphony, Stjepan Pranjković, 15 god., Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek, Krbavska bb, 31 000 Osijek.

Međutim, međunarodni koordinatori natječaja utvrdili su da rad Život u globaliziranom svijetu, Life in Globalized World Frana Jalšovca ne zadovoljava jedan od pravila natječaja. U zamjenu za taj rad izabran je i poslan rad:

Za dug život na Zemlji, For long life on Earth, Tea Cecelja 12 god., OŠ Braće Radića, Školska 20, 10 312 Kloštar Ivanić.

Zahvaljujemo svim učenicima te njihovim voditeljima i nastavnicima koji su poslali radove. Čestitamo onima koji su izabrani i čiji su crteži bili na izložbi u Parizu.

 

Ivka Kljajić i Ana Kuveždić Divjak

 

Više...

 

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 2009. u Čileu

Hrvatska je po osmi put sudjelovala na Međunarodnoj izložbi dječjih radova, koja se od 15. do 21. studenoga 2009. održala na temu Mnogi narodi – jedan svijet u sklopu 24. međunarodne kartografske konferencije u Santiagu, glavnom gradu Čilea.

Na poziv Povjerenstva za izložbe Hrvatskoga kartografskog društva odazvalo se 36 institucija s ukupno 159 dječjih radova. Povjerenstvo u sastavu Zlatan Vehabović, akademski slikar iz Zagreba, prof. dr. sc. Miljenko Lapaine, prof. dr. sc. Stanislav Frangeš, doc. dr. sc. Ivka Kljajić i dr. sc. Robert Župan iz Hrvatskoga kartografskog društva odabralo je sljedećih šest dječjih radova koji su predstavljali Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi dječjih radova u Čileu:

 1. Ima jedna malena planeta, There is one little planet, Dominik Orak, 6 god., Dječji vrtić "Trešnjevka", Badalićeva 24, 10 000 Zagreb
 2. Ima jedna malena planeta, There is one little planet, Iva Jelić, 6 god., Dječji vrtić "Trešnjevka", Badalićeva 24, 10 000 Zagreb
 3. Život u globaliziranom svijetu, Living in globalized world, Anamarija Ilić, 11 god., OŠ "Šćitarjevo", Šćitarjevo 104, 10 410 Velika Gorica
 4. Ima jedna malena planeta, There is one little planet, Tara Šalov, 6 god., Dječji vrtić "Trešnjevka", Badalićeva 24, 10 000 Zagreb
 5. Krenimo u zelenu revoluciju, Headed for green revolution, Lara Vasari, 13 god., OŠ "Braće Radića", Školska 20, 10 312 Kloštar Ivanić
 6. Šume su dar zemlje, Forest as a gift of our planet, Sanja Mitrović, 15 god., Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek, Krbavska bb, 31 000 Osijek

Zahvaljujemo svim učenicima te njihovim voditeljima i nastavnicima koji su poslali radove. Čestitamo onima koji su izabrani i čiji su crteži bili na izložbi u Chileu.

 

Robert Župan i Miljenko Lapaine

 

Više...

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 2007. u Moskvi

Hrvatska je po sedmi puta sudjelovala na Međunarodnoj izložbi dječjih radova koja se ove godine na temu Mnogi narodi – jedan svijet održala u sklopu 23. međunarodne kartografske konferencije Međunarodnoga kartografskog društva u Moskvi, od 4 do 10. kolovoza 2007.

Povjerenstvo za izložbe Hrvatskoga kartografskog društva, obavijestilo je hrvatsku javnost o pravilima i uputama za natječaj Nagrade Barbara Petchenik za dječju kartu svijetu za 2007. godinu. Na poziv se odazvalo 13 institucija s ukupno 97 radova.

Povjerenstvo u sastavu, prof. dr. sc. Miljenko Lapaine, prof. dr. sc. Stanislav Frangeš i dr. sc. Ivka Kljajić iz Zavoda za kartografiju i fotogrametriju Geodetskoga fakulteta, mr. sc. Mira Miletić-Drder iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba i Vladimir Blažanović, akademski slikar iz Zagreba, odabralo je sljedećih pet dječjih radova koji su predstavljali Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi dječjih radova u Moskvi:

Zahvaljujemo svim učenicima te njihovim voditeljima i nastavnicima koji su poslali radove. Čestitamo onima koji su izabrani i čiji su crteži bili na izložbi u Moskvi.

 

Ivka Kljajić

 

Više...

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 2005. u A Coruñi

Međunarodna izložba dječjih radova na temu Mnoge zemlje – jedan svijet održala se, uz ostalo, u sklopu 22. međunarodne kartografske konferencije Međnarodnoga kartografskog društva u A Coruñi, od 9 do 16. srpnja 2005.

Povjerenstvo za izložbe Hrvatskoga kartografskog društva, obavijestilo je hrvatsku javnost o pravilima i uputama za natječaj Barbare Petchenik za 2005. godinu. Na poziv se odazvalo jedanaest institucija s ukupno 46 radova.

Povjerenstvo u sastavu, prof. mr. sc. Božidar Lapaine sa Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, prof. dr. sc. Miljenko Lapaine i prof. dr. sc. Stanislav Frangeš iz Zavoda za kartografiju Geodetskog fakulteta, te Valentin Lapaine, student psihologije na Filozofskom fakultetu i Mateja Šamec, studentica Arhitektonskog fakulteta odabralo je sljedećih pet dječjih radova za izložbu u A Coruñi:

 1. Mnoge zemlje – jedan svijet, Lots of Countries – One World, grupni rad (dvoje polaznika), 4 i 5 godina, Udruga “Hrabri telefon” – telefon za zlostavljanu i zanemarenu djecu, Program Dječja kuća Borovje, Ulica Bože i Nikole Bionde 32, 10 000 Zagreb
 2. Mnoge zemlje – jedan svijet, Lots of Countries – One World, Tena Lovreković, 12 god., OŠ “Antun Mihanović”, Mihanovićeva 35, 35 000 Slavonski Brod, nastavnica Ankica Vuletić
 3. Mnoge zemlje – jedan svijet, Lots of Countries – One World, Iva Grubišić, 12 god., OŠ “Antun Mihanović”, Mihanovićeva 35, 35 000 Slavonski Brod, nastavnica Ankica Vuletić
 4. Mnoge zemlje – jedan svijet, Lots of Countries – One World, Denis Prelević, 13 god., OŠ “Antun Mihanović”, Mihanovićeva 35, 35 000 Slavonski Brod, nastavnica Ankica Vuletić
 5. Mnoge zemlje – jedan svijet, Lots of Countries – One World, Josipa Gavran, 13 god., OŠ “Antun Mihanović”, Mihanovićeva 35, 35 000 Slavonski Brod, nastavnica Ankica Vuletić.

Zahvaljujemo svim učenicima te njihovim voditeljima i nastavnicima koji su poslali radove. Čestitamo onima koji su izabrani i čiji su crteži bili na izložbi u A Coruñi.

 

Stanislav Frangeš i Miljenko Lapaine

 

Više...

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 2003. u Durbanu

Međunarodna izložba dječjih radova na temu Stvaranje boljeg svijeta za djecu održala se, uz ostalo, u sklopu 21. međunarodne kartografske konferencije Međunarodnoga kartografskog društva u Durbanu, od 10. do 16. kolovoza 2003.

Povjerenstvo za izložbe Kartografske sekcije Hrvatskog geodetskog društva u suradnji s Hrvatskim kartografskim društvom, obavijestilo je hrvatsku javnost o pravilima i uputama za natječaj Barbare Petchenik za 2003. godinu. Na poziv se odazvalo osam institucija s ukupno 76 radova.

Povjerenstvo u sastavu prof. mr. sc. Božidar Lapaine sa Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Lapaine i doc. dr. sc. Stanislav Frangeš iz Zavoda za kartografiju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odabralo je sljedećih pet dječjih radova za izložbu u Durbanu:

 1. Zemlja na krilima leptira, Earth on the Wings of a Butterfly, Mia Sambolec, 6. god., Dječji vrtić "Dječji svijet", Anina 2, 42000 Varaždin, odgajateljica Sanja Peček, ravnateljica i pedagoginja Ljubimka Hajdin
 2. Zamišljeni svijet, Imaginary World, Ivana Šimeković, 13. god., OŠ Gradec, Gradec 75, 10340 Gradec, profesor Jasenko Dominović
 3. Moj svijet, My World, Tamara Smetiško, 14 god., 1. OŠ Vrbovec, Trg Petra Zrinskog 2, 10340 Vrbovec
 4. Ledeni svijet, Ice World, Ana Sabelja, 13. god., OŠ Gradec, Gradec 75, 10340 Gradec, profesor Jasenko Dominović
 5. Moj svijet, My World, Kristina Hajak, 13. god., 1. OŠ Vrbovec, Trg Petra Zrinskog 2, 10340 Vrbovec.

Zahvaljujemo svim učenicima i njihovim nastavnicima koji su poslali radove. Čestitamo onima koji su izabrani i čiji su crteži bili na izložbi u Durbanu.

 

Stanislav Frangeš i Miljenko Lapaine

 

Više...

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 2001. u Pekingu

Međunarodna izložba dječjih radova na temu karte svijeta (natječaj Barbare Petchenik) održana je od  6. do 10. kolovoza 2001. u Pekingu u sklopu 20. međunarodne kartografske konferencije.

Povjerenstvo za izložbe, koje je na svojoj 24. sjednici konstituirala Sekcija za kartografiju Hrvatskoga geodetskog društva, obavijestilo je hrvatsku javnost o pravilima i uputama za natječaj Barbare Petchenik za 2001. napisima u javnim glasilima i stručnim časopisima te dopisima odgojno-obrazovnim institucijama. Na poziv se odazvalo deset institucija s ukupno 85 radova.

Povjerenstvo u sastavu Tomislav Buntak, ravnatelj Centra za kulturu i informacije Maksimir i dopredsjednik Hrvatskoga društva pedagoga likovnih umjetnosti, prof. dr. sc. Miljenko Lapaine i doc. dr. sc. Stanislav Frangeš iz Zavoda za kartografiju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odabralo je sljedećih pet dječjih radova za izložbu u Pekingu:

 1. Karta svijeta, autorica Iva Matijević (14 god.), O.Š Antun Gustav Matoš, Aleja A. Augustinčića 12, 10 000 Zagreb
 2. Karta svijeta, autor Ranko Vuković (13 god.), O.Š. Antun Mihanović, Mihanovićeva 35, 35 000, Slavonski Brod
 3. Apstraktna karta, autorica Ana Bilić (14 god.), O.Š. August Šenoa, Selska cesta 95, 10 000 Zagreb
 4. Puž . planet, autor Lazar Cvjetković (13 god.), O.Š. Dr. Andrija Mohorovičić, Ul. D. Gervaisa 2, 51 211 Matulji
 5. Ekološka karta svijeta, autorica Amela Kičić (13 god.), I. osnovna .kola Varaždin, Ul. kralja P. Krešimira IV. 10, 42 000 Varaždin.

 

Stanislav Frangeš, Miljenko Lapaine i Mirko Husak

 

Više...

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 1999. u Ottawi

Međunarodna izložba dječjih radova na temu karta svijeta (natječaj Barbare Petchenik) održana je od 14. do 21. lipnja 1999. u Ottawi u sklopu 19. međunarodne kartografske konferencije i 11. generalne skupštine Međunarodnoga kartografskog društva.

Povjerenstvo za izložbe, koje je na svojoj 16. sjednici konstituirala Sekcija za kartografiju Hrvatskoga geodetskog društva, obavijestilo je hrvatsku javnost o pravilima i uputama na natječaj Barbare Petchenik za 1999. nizom napisa u javnim glasilima i stručnim časopisima te u radioemisiji. Na poziv se odazvalo deset odgojno-obrazovnih institucija, od dječjeg vrtića, preko osnovnih škola do gimnazije, s ukupno 65 radova.

Povjerenstvo u sastavu Ana Šobat, prof., predsjednica Hrvatske udruge nastavnika likovnih umjetnosti, prof. Josip Roca, predsjednik Hrvatskoga društva vizualno-likovne kulture, doc. dr. sc. Miljenko Lapaine i dr. sc. Stanislav Frangeš iz Zavoda za kartografiju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odabralo je sljedećih pet radova za izložbu u Ottawi:

Tomica Belcar, 7 i Filip Horvat, 7 Planet Zemlja Varaždin
Ranko Vuković, 12 Karta svijeta Slavonski Brod
Lazar Cvjetković, 11 Karta olovnog Sunca Matulji
Vlatka Klišanin, 14 Kartografija Zagreb
Dunja Martić, 14 Kartografija Zagreb

 

Stanislav Frangeš, Miljenko Lapaine

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 1997. u Stockholmu

Hrvatska je 1997. godine po drugi puta sudjelovala na izložbi dječjih radova na temu karta svijeta koja je održana na 18. međunarodnoj kartografskoj konferenciji u Stockholmu.

Na poziv se, s ukupno 78 radova, odazvalo sedam odgojno-obrazovnih ustanova. Povjerenstvo u sastavu  Jospi Roca (predsjednika, Hrvatsko društvo vizualno-likovne kulture), Krešimir Oremović (Akademija likovnih umjetnosti i Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta), Stanislav Frangeš (Zavod za kartografiju Geodetskog Fakulteta) te Miljenko Lapaine (Sekcija za kartografiju), odabralo je u skladu s uputama pet radova:

Anita Matković, 14 Compass Card Slavonski Brod
Vito Boševski, 5 A Map Zagreb
Ivana Mikulan, 15 Black and White World Zagreb
Nenad Kahrimanov, 14 World Map Zagreb
Vesna Bulešić, 14 World in Different Forms Slavonski Brod

 

Miljenko Lapaine

Hrvatska na Međunarodnoj izložbi dječjih crteža 1995. u Barceloni

Hrvatska je 1995. po prvi puta sudjelovala na izložbi dječjih radova. Na poziv se odazvalo se osam odgojno-obrazovnih institucija, od dječjih vrtića, preko osnovnih škola do gimnazije, s ukupno 81 radom. Povjerenstvo u sastavu mr. sc. Božidar Lapaine (predsjednik, docent na Studiju dizajna) i Miljenko Lapaine odabrali su u skladu s uputama pet radova za Barcelonu:

Iva Vitik, 12 Happy World Map Zagreb
Marinko Cirkvenčić, 15 Once in not Enough – Recycle Zagreb
Dubravka Nikšić, 11 Cheerful World Map Zagreb
Ivana Miličević, 14 Moj otok Zagreb
Davor Crnogorac, 15 1001 World Zagreb

 

Miljenko Lapaine